Hatay Araplarına ne denir?
Ayrıca “Fellah” (Arap hizmetçisi) gibi tanımlamaların da kamuoyunda kullanıldığı bilinmektedir. Bu çalışmanın başlığında ve içeriğinde “Nusayriler” yerine “Aleviler”, “Arap Alevileri” veya “Hatay’da yaşayan Aleviler” ifadeleri kullanılmıştır.
Alevi Araplara ne denir?
Aleviler (Arapça: علويون ʿAlawiyyūn), Arap Alevileri veya Nusayriler (Arapça: نصيرية Nuṣayrīyah) ağırlıklı olarak Levant bölgesinde yaşayan dinsel ve etnik bir topluluktur.
Nusayriler neye inanır?
Nusayri Hz. Ali’nin tanrılaştırılması, Hızır’a olan inancın gücü, türbelere olan inancın gücü, reenkarnasyon inancına dayanan ezoterik bir İslam mezhebidir. Tüm dinler, tüm peygamberler ve hatta bilgi üretenler bile kapalı toplum örgütlenmesi ve gizlilik ilkesine dayanarak kutsal kabul edilir.
Nusayriler Türk mü?
Nusayrilik konusunu ele alan yazarlardan Karasu’ya (2003) göre; Akdeniz’in en eski yerleşimcileri olan Nusayriler, Lübnan, Suriye ve Türkiye’de yaşamakta olup etnik olarak Arap kökenlidirler.
Fellah diye kime denir?
Fellah, Türkiye’de genellikle Adana ve Mersin illerinde yaşayan Araplara verilen isimdir. Fellah olarak adlandırılmalarının sebebi sadece Çukurova’da tarım yapmalarıdır. Fellah, Arapçada çiftçi anlamına gelir.
Hatay Arapçası nereden gelir?
Hatay’da Suriyelilerin yaşadığı Arapça lehçesi konuşulmaktadır. Suriye sınırında bulunan Hatay’ın Altınözü ilçesi, Arapça ve Türkçenin temas halinde olduğu bir dil bölgesidir. İlçe; Sünni Araplar, Sünni Türkler, Sünni Kürtler, Alevi Araplar ve Arap Ortodokslar gibi çeşitli etnik ve dini gruplara ev sahipliği yapmaktadır.
Fellah hangi dine mensup?
Nusayri adlandırması Arap Alevileri, Fellahlar vb. şeklindedir. Adlandırmanın konusu olan Türkiye’nin güney kesimlerindeki dini grubu temsil etmek için kullanılırken, Alevilik adlandırması Bektaşi, Kızılbaş, Tahtacı vb. şeklindedir. Farklılıkları dikkate alan bir üst adlandırma olarak kullanılmıştır.
Kaç çeşit Alevi var?
İçindekiler1.1 Tokat Alevileri.1.2 Çepniler. 1.2.1 Çepni Alevi Vilayeti.1.3 Sivas Alevi.1.4 Erzurum Alevi.1.5 Maraş Alevi.1.
Kürt alevisi ne demek?
Kürt Aleviliği kavramına yüklenen bir diğer anlam ise Türk Aleviliğinden bağımsız kabul edilen, Zazaca ve Kurmançça konuşan bazı Kızılbaş (Alevi) aşiretlerinin sosyolojik yapısıdır.
Alevilerin kutsal kitabı nedir?
Alevi toplumu, Kuran’ın değiştirildiğine ve birçok ayetinin Ömer, Osman ve özellikle Maviye ve Yazit zamanında yok edildiğine inanır. Bu nedenle Kuran’larına “Telli Kuran” ve “Kuran Natık” derler. Ozanların ve bilgelerin sözlerini ve deyişlerini Kuran ayetleri olarak kabul ederler.
Nusayrî sırrı nedir?
Nusayrilikteki en büyük gizem üçlü Tanrı kavramıdır. Nusayriliğe göre Yüce Tanrı, her türlü isim ve sıfattan uzak, tarif edilemez, aşkın bir varlıktır. “Ruh” olarak tanımlanan ilk isim Tanrı’dan türemiştir. Kuran’da Yüce Allah için kullanılan tüm isimler ve sıfatlar aslında isimlere aittir.
Aleviler namaz kılar mı?
İbadet hayatlarının merkezine zikir ritüeli olan “Cem”i koyan Aleviler, temel İslam ibadetleri olarak bilinen namaz, oruç, hac vb. ibadetleri yerine getirirler. İbadetleri kendilerine göre yorumlamışlar ve tüm ibadet kavramlarını mezhepsel hayat kalıplarına göre tasarlamışlardır.
Arap alevisine ne denir?
Yazımızın konusunu oluşturan Arap Aleviler yani Nusayri Aleviler, Türkiye’nin pek çok farklı yerinde, özellikle Hatay ve ilçelerinde yaşamaktadırlar.
Nusayrilik hangi dine mensup?
Nusayriler, Müslümanlar arasında ortaya çıkan Şii kökenli mezheplerden biridir. Tarih boyunca içe dönük bir toplum olmaları ve bunun doğal bir sonucu olarak dini bir ilke olarak kabul ettikleri Taqiyya/gizlilik anlayışları, onlar hakkında güvenilir bilgi edinmemizi engellemiştir.
Hataydaki Araplar nereden gelmiştir?
Hatay, Adana ve Mersin gibi illerde yaşayan Arapların çoğu Arap Alevi’dir. Hatay’da ayrıca bir Hristiyan Arap mahallesi ve Antakya’nın merkezinde birkaç yüz Hristiyan Arap vardır.
Hatay’ın kökeni nedir?
Hatay adının kaynağına ilişkin ilk bilgiler İ. ER’den gelmektedir. 1200 yıllarında başlayan Genç Hitit Beylikleri dönemine kadar uzanmaktadır. Bu dönemde Amik Ovası’ndaki Hitit beyliklerinin birleşerek Hattena Krallığı adını aldığı bilinmekte olup, Hatay adının buradan geldiği düşünülmektedir.
Mınnına ne demek?
Minnina, Doğu Akdeniz’de kullanılan bir kelimedir. “Bizden biri” anlamına gelir.
Mardin Arapları aslen nereli?
Mıhellemi veya Mahalmi (Süryanice: fluorescen: VAFLUSFLUSFLASI, romanize: Mḥallmāye/Mḥallmoye) Türkiye, Lübnan ve Avrupa’da yaşayan bir etnik gruptur. Çoğunlukla Türkiye-Suriye sınırındaki Mardin ilinin Savur, Midyat ve Ömerli üçgenindeki yaklaşık elli köyden geldikleri söylenmektedir.
Hatay hangi mezheptir?
Hatay’daki Sünnilerin büyük çoğunluğu Hanefi mezhebine mensuptur. Kendilerini Arap Alevi (Nusayri) olarak tanımlayan Aleviler, bölgenin çok kültürlülüğünden etkilenmiş olmalılar; zira dini ritüelleri diğer dinlerin etkilerini yansıtmaktadır (Türk, 2010: 138-147).