Dilekçe yazımı nasıl olur?
Dilekçe; Ciddi, resmi ve saygılı bir dil ve üslupla yazılmalıdır. İstenen işlem veya bilgi hukuka uygun olmalıdır; Yasal çerçeve içinde açık ve anlaşılır bir şekilde talep edilmelidir. Şikayet varsa, mümkünse söz konusu belgeler eklenmeli ve tanıklar isimlendirilerek dilekçede sunulmalıdır.
Dilekçede saygılarımla nereye yazılır?
Dilekçe bir durumu belirtiyorsa son cümle şöyle olmalıdır: “Saygılarımla talep edilen bilgileri sunuyorum”, bir talepte ise: “Saygılarımla talep edilen bilgileri rızanızla sunuyorum”. Dilekçenin sonunda, adınız ve soyadınız sağ alt köşeye yazılmalı ve imzalanmalıdır. Tam adres sol alt köşeye yazılmalıdır.
A4 kağıdına dilekçe nasıl yazılır?
Çizgisiz beyaz 80 gr A4 kağıdın ön yüzüne yazılır. Mümkünse bilgisayarda yazılır ve çıktısı alınır. Bu mümkün değilse daktilo edilir. Bu mümkün değilse siyah veya koyu mavi kalıcı kalem kullanılarak elle okunaklı bir şekilde yazılabilir.
Dilekçede gereğini arz ederim nereye yazılır?
Resmi bir mektubun son kısmında, mektubu imzalayan yetkilinin teklifini veya talebini ifade ettiği son ifade “Sunuyorum” veya “Talep ediyorum”dur. “Sunuyorum” veya “Talep ediyorum” ifadeleri dışında hiçbir kişiselleştirilmiş ifade resmi bir mektuba asla dahil edilmez.
Dilekçe yazarken nelere dikkat etmeliyiz kısaca?
DİLEKÇE YAZMA KURALLARI Sorunun ilgili olduğu kuruma başvurarak başlamalısınız. Hiyerarşik sıraya dikkat etmelisiniz. Yer ve tarihi belirtmelisiniz. Kağıdın arkasını kullanmamalısınız; gerekirse ikinci bir kağıt kullanmalısınız.
Dilekçede isim ve tarih nereye yazılır?
Yaygın tabirle tarih, metnin bitiminden sonra bir boşluk bırakılarak aynı satıra yazılır. Ad, soyad ve imza: Metnin bitiminden sonra, başvuranın adı ve soyadı sağ alt köşeye yazılır.
Saygılarımla arz ederim doğru mu?
Uygulamada sıklıkla karşılaşılan “Best respects” ifadesinin kullanımı iki kat yanlıştır. Teklif etmek zaten “saygı ile sunmak” anlamına geldiğinden, öncesinde bir saygı ifadesi kullanmak tekrarlayıcı olacaktır.
Bilgilerinize sunarım mı arz ederim mi?
E-posta kapanışlarında “Bilginize” ifadesinden kaçınılmalıdır. Bunun yerine, “Bilginize sunuyorum” veya “Bilginize paylaştım” gibi bir yüklem içeren bir cümle kullanın.
Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim nasıl yazılır?
Alt makamlarla yapılan yazışmalarda “Bilginize”, “Bilginize sunarım”, “Gereken her şeyi yapmanızı rica ederim” ifadeleri kullanılmaktadır.
Dilekçenin sonuna ne yazılır?
Bir sorun çözülecekse veya bir işlem başlatılacaksa, “Saygılarımla rica ederim. Saygılarımla izninizi rica ederim.” gibi saygılı ifadelerle sonlandırılmalıdır. – Dilekçeyi yazan kişi, tarih, ad, soyad ve adresini mutlaka yazmalıdır.
Dilekçe sayfa düzeni nasıl olmalı?
Dilekçede sayfa düzeni: Dilekçeler soldan delinip dosyalanırsa dilekçenin okunması zorlaşır. Bu nedenle sol tarafta 1-1,5 cm’lik ekstra delik aralığı bırakılmalıdır. Biçimsel olarak kusursuz bir dilekçede; sol ve üstte 3,5-4 cm, sağ ve altta 2,5 cm’lik boşluk olmalıdır.
Mavi kalemle dilekçe yazilir mi?
Dilekçe yazılırken mavi kalem kullanılmalı; kurşun kalem kullanılmamalıdır. Yazım kılavuzunda yer alanlar dışında kısaltma kullanılması zorunlu ise kısaltmanın uzun okunuşu, kısaltmanın geçtiği ilk paragrafta parantez içinde verilmelidir. Dilekçeler belirli bir plana göre yazılır.
Dilekçeye nasıl başlanır?
Dilekçedeki tarih: Dilekçenin yazıldığı tarih verilir. Dilekçenin konusu: Dilekçenin konusu kısa ve öz bir şekilde belirtilir. Dilekçedeki selamlama: Selamlama örneğin “Sayın Beyefendi” olabilir. Dilekçeye giriş: Kendinizi kısaca tanıtın ve dilekçenizin nedenini açıklayın.
İl müdürü v mi il müdür v mi?
Pozisyon “Genel Müdür V.”, “Bölüm Başkanı V.”, “İl Müdürü V.”, “Yurt Müdürü V.” formun ikinci satırında yer almaktadır.
Bilgilerinize sunarım saygılarımla nasıl yazılır?
Adres kısmından sonra, kendinizi kısaca tanıtmalı ve e-postayı neden yazdığınızı açıklamalısınız. Gönderirim./ Rica ederim. Sonra “Saygılarımla” veya “Size iyi şanslar dilerim.” İfadeleri eklenir. Üstlere: “Sizi bilgilendiriyorum.”
Dilekçede para miktarı nasıl yazılır?
Birden fazla kelimeden oluşan rakamlar ayrı ayrı yazılır: iki yüz, üç yüz altmış beş, bin iki yüz elli bir vb. 3. Senet, çek vb. gibi para ile ilgili işlemler. Ticari belgelerdeki rakamlar ise karşı tarafta gösterilir: 650,35 (altı yüz elli TL, otuz beş kr.)
Dilekçede T.C. nereye yazılır?
(2) Başlık, belgenin metin alanının en üstüne ortalanarak yazılır. İlk satıra “T.C.” Kısaltma: İkinci satıra idarenin adı büyük harflerle, üçüncü satıra birimin adı, ilk harfleri büyük, geri kalan harfleri küçük olacak şekilde yazılır.
Dilekçede adres nasıl yazılır?
Adres: Dilekçelerde, cevapların ilgili kişiye ulaştırılabilmesi için, dilekçe sahibinin tam adresi, metindeki satırdan başlayarak sol alt tarafa yazılır. Adres yazılırken; Mahalle (Mh.), Sokak (Sk.), Numara (Nu., Nr.), Daire (Apt.), Telefon (Tel.) şeklinde kısaltmalar yapılabilir.
T.C. nasıl yazılır?
Geleneksel T.C. kısaltmalarında (Republik Türkiye) ve T. (Türkçe) dışında büyük harfle yazılan kısaltmalarda nokta kullanılmaz.