Balık isimleri nasıl yazılır TDK?
22. Renk adlarıyla oluşturulan bitki, hayvan veya hastalık adları yan yana yazılır: akçaağaç, ladin, karadut, sarı çiçek; alabalık, beyaz sinek, boz ayı; badana, beyaz badana, mavi küf, mavi küf vb.
Yılan balığı nasıl yazılır TDK?
Adını bir hayvan türünden alır: ada balığı, aslan balığı, dil balığı, fulya, yayın balığı, kılıç balığı, köpek balığı, ton balığı, yılan balığı; acı balık, bıyıklı balık, dikenli balık vb.
Köpek balığı nasıl yazılır TDK?
Yani ayrı yazılır. “Shark” yazımı yanlıştır. TDK’ya göre “Shark” kelimesinin doğru yazımı nedir? TDK’ya göre, Shark kelimesi ayrı yazılır.
Beta balığı nasıl yazılır?
Siam çırpıcı balığı (Betta splendens), Betta cinsindeki bir balık türüdür. Genellikle akvaryumlarda yetiştirilir. Aynı akvaryumda iki erkek tutulursa, ölümüne kavga ederler, bu yüzden isminin kökeni budur. Konuşma dilinde Beta olarak da adlandırılır.
Aslan balığı nasıl yazılır TDK?
Aslan balığı (Pterois), Kızıldeniz, Batı Hint Okyanusu ve Pasifik Okyanusu’ndaki mercan resiflerinde yaşayan zehirli bir deniz balığı cinsidir.
Köpek balığı nasıl yazılır 2024 TDK?
SHARK Bu kelimenin “Shark” olarak yazımı yanlıştır. Dil bilgisi kurallarına göre, bileşik isimler olsalar bile hayvan isimleri ayrı yazılır.
Semizotu nasıl yazılır?
kuru fasulye, kuru incir, soğan, kuru üzüm vb. UYARI: çiçek dışındaki anlamları olan fasulye çiçeği (renk), nar çiçeği (renk), suçiçeği (hastalık); ot dışındaki anlamları olan akasma (barut), dağ sıçanı (arsenik); sesi düşen çörek otu ve geleneksel olarak yazılan semizotu ve dereotu yan yana yazılmıştır.
Yeşil zeytin nasıl yazılır?
Yazımı değiştirilen kelimeler arasında “unvan”, “mütevelli” ve “yeşil zeytin” gibi yaygın kullanılan kelimeler de yer alıyor. Güncellemeye göre, “unvan” kelimesi “unvan” olarak değiştirilirken, “mütevelli” yerine “mütevelli”, “yeşil zeytin” yerine de “yeşil zeytin” ifadelerinin kullanılması kabul edildi.
Vatoz balığı nasıl yazılır?
Vatoz, Rajiformes takımına ait balıkların genel adıdır. Vatozlar, köpekbalıklarıyla birlikte kıkırdaklı balıklardır.
Kuru yemiş nasıl yazılır?
Kuruyemiş nasıl yazılır sorusunun cevabı: TDK (Türk Dil Kurumu) resmi sitesindeki bilgileri incelersek; “kuruyemiş” kelimesi “fındık, fıstık, leblebi, meyveli gibi yemek dışında yenen yiyecekler” anlamına gelmektedir. Bu durumda bu kelimeyi “kuruyemiş” olarak yazmak yanlıştır.
Yeşil biber nasıl yazılır?
Yeşil, taze, acı veya doldurulmuş biber anlamına gelir. Bu kelime sıklıkla yanlışlıkla yeşil biber olarak yazılır. Doğru kullanımı yeşil biber şeklinde olmalıdır.
Kırmızı biber nasıl yazılır?
Bitişik❗️ Karabiber. Kırmızı biber. Şöyle bir mantık yürütmeye çalışalım: Kırmızı biber ve karabiber baharattır.
Çipura balığı nasıl yazılır?
Çipura veya çipura (Sparus aurata), Sparidae familyasına ait bir balık türüdür ve Akdeniz bölgesinde yaygındır. Çipura, iklimsel yapısı nedeniyle Akdeniz’in her yerinde bulunmasına rağmen, doğu ve güneydoğu Akdeniz ülkelerinde, Kanarya Adaları’nda, İngiltere kıyılarında, Cape Verde Adaları’nda ve nadiren Karadeniz kıyılarında da bulunur.
Somon balığı nasıl yazılır?
Somon, salmon veya somon balığı olarak adlandırılan balıkların hepsi Salmoniformes sınıfının Salmonidae familyasına ait olsa da, aslında bu familyanın farklı cinsleridir: Salmo, Salmothymus, Stenodus ve Oncorhynchus.
Fener balığı nasıl yazılır?
Yüzünün önünde asılı duran “fener” ile deniz derinliklerinin karanlığına ışık getirerek küçük balıkları avlar. Türkiye’de Akdeniz, Ege Denizi ve Marmara Denizi’nde bulunur. Bu kelime sıklıkla yanlış olarak monkfish olarak yazılır. Doğru kullanımı monkfish şeklinde olmalıdır.
Balık türleri özel isim mi?
Yaşarlar. İster ünlü ister ünsüz olsun, tüm insan adları ve soyadları özel adlardır.
Hayvan isimleri nasıl yazılır TDK?
5. Büyük harfle başlayan hayvan isimleri: Boncuk, Fındık, Minnoş, Pamuk vb. 6. Büyük harfle başlayan millet, boy ve kavim isimleri: Almanca, Arapça, İngiliz, Japonca, Rusça, Türkçe; Kazaklar, Kırgızlar, Oğuzlar, Özbekler, Tatarlar; Hacımusalı, Karakeçili vb.
Balıklı Göl nasıl yazılır TDK?
Şanlıurfa il merkezinin güneybatısında yer alan ve Hz. İbrahim’in ateşe atıldığına inanılan Balıklıgöl (Ayn-ı Zeliha ve Halil-Ür Rahman Gölleri), İslam dünyasında mitolojik olarak kutsal kabul edilen balıkları (sazan balıkları) ve bunları çevreleyen tarihi eserleriyle Şanlıurfa’nın en ünlü göllerinden biridir.
Balıkgözü nasıl yazılır TDK?
Bu kelime sıklıkla balık gözü olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı balık gözü biçiminde olmalıdır.