İçeriğe geç

Bedihî Ne Demek Osmanlıca

Osmanlıca damat ne demek?

Osmanlı’da damat kavramı, padişahların kızları, kız kardeşleri veya kızlarıyla evlenerek Osmanlı hanedanına yakınlaşan erkeklere damat paşa olarak adlandırılırdı. Damat paşalara ilk olarak damat, 16. yüzyılda damat, daha sonra da damat (damad-ı hazreti şehriyarî (veya sultan) denildi.

Bâdiye ne demek Osmanlıca?

Osmanlı Türkçesi kelimesi, Osmanlı Türkçesi بادیه پیما‎ (bâdiye peymâ) kelimesinden uyarlanmıştır ve Arapça بَادِيَة‎ (bādiye, “çöl”) ile Farsça پیما‎ (peyma, “bıçak”) kelimelerinin birleşiminden türetilmiştir.

Ebniye Osmanlıca nedir?

(ﺍﺑﻨﻴﻪ) i. (Ar. binā, ebniye kelimesinin çoğulu) [Bazı sözlüklerde kelimenin ebniyye şeklinde yazımı doğru değildir.] Binas: Meşhur Ebniye-yi Çamlıca’dan (Nâmık Kemal) tarifi alınamayacak olan var mıdır?).

Vech Osmanlıca ne demek?

Türkçe anlamı yüz veya surat olarak bilinir. Türkçede yüz ve surat olarak kullanılan kelimeler Osmanlı döneminde vech olarak kullanılmıştır. Kelimeler birbirine benzemese de anlamları aynıdır.

Eski dilde damat ne demek?

Farsça ve Orta Farsça dāmād داماد “güvey, damat” kelimesinden alınmış bir ödünç kelimedir. Bu kelime, Eski Farsçada yazılı örneği olmayan *dāmātar – “düğün sahibi” formundan alınmış bir ödünç kelimedir. Bu form, aynı anlama gelen Avestan zāmātar- kelimesiyle ilişkilidir. Bu kelime, Sanskritçe cāmātr जामातृ “güvey, damat, koca” kelimesiyle ilişkilidir.

Osmanlıca koca ne demek?

Osmanlı Türkçesi: قیز‎ (ota)

Peyma ne demek?

(Farsça kesh “cheker” ile) İçen kimse, içer. Peymâne-peymâ (ﭘﻴﻤﺎﻧﻪ ﭘﻴﻤﺎ) Birlik. sıf. (Farsça peymā “ölçen biri” ile) Şarap içen kimse.

Bayat Osmanlıca ne demek?

“Bayat” kelimesinin Eski Türkçedeki anlamı müreffeh, aslında zengindir. “Bayat” “bayat” anlamına gelir, tazeliği kaybolmuştur ve ifade edildiğinde genellikle yanlışlıkla “bayat” olarak telaffuz edilir. veya durum.

Enbiye ne demek Osmanlıca?

(Osmanlı dönemi) Peygamberlerin sonuncusu Hz.

Nevbahar ne demek Osmanlıca?

Farsça kökenli olan “نوبهار” (nev-bahār) kelimesinden türemiştir. “Nev” “yeni”, “bahār” ise bahar anlamına gelir. Anlamı: “Nevbahar” kelimesi bahar mevsiminin taze, yeni ve canlı doğasını ifade eder.

Neseb ne demek Osmanlıca?

[1]Akrabalık, akrabalık, Karabet, soy.

Beyit ne demek Osmanlıca?

Çift: Divan şiirinde iki mısralık bir nazım birimidir. Arapçada “ev” anlamına gelir. Divan şiirinde iki mısralık bir nazım birimidir (mısra “kapı” anlamına gelir).

Vafi ne demek Osmanlıca?

Osmanlı Türkçesi [1] Sözünde duran, güvenilir adam.

Vusûl ne demek Osmanlıca?

[l ince] (ﻭﺻﻮﻝ) i. (Ar. vuṣūl) ulaşma, erişme, varma, geçme: Allah’a ulaştıktan sonra artık geri dönüş yoktur. (İsmâil Hakkı Bursevî).

Varidat Osmanlıca ne demek?

Tasavvufî bir terim olarak varid, kulun iradesi veya kendi katkısı olmaksızın onun kalbine giren anlam demektir.

Damatlara ne denir?

Eşlerin kardeşlerine halk arasında “kayınvalide” denir. Damatlar genelde birbirlerine “kayınvalide” diye hitap etmeyi tercih ederler. Eğer biri daha büyükse kardeş demek daha uygundur.

Damat adayı ne demek?

İsim. Kızın ailesinin büyüklerine göre kızın kocası damadıymış: Babası da beni damat adayı olarak görüyormuş. – Mahmut Yesari

Hatun Osmanlıca’da ne demek?

Osmanlı döneminde, hatun terimi kadınlar için bir onursal terim olarak kullanılırdı, kabaca İngilizcedeki woman terimine ve katun’un başka bir yazımına eşdeğerdir. Çoğu Türk unvanı gibi, verilen isimden sonra kullanılır. Geleneksel olarak chicks olarak anılan kadınlar arasında şunlar yer alır: Cengiz Han’ın karısı Börte.

Osmanlıca sevgili ne demek?

erkek veya kadın sevgili, sevgili, sevilen, sevilen, sevilen.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Yabancı Escort